środa, 2 lipca 2014

Kuskusowy Misz-Masz

Jeśli nachodzi mnie ochota na coś szybkiego, a przy okazji i rybnego, to uwielbiam przygotowywać sobie przepyszną sałatkę, którą można zjeść na ciepło, albo zabrać ze sobą i skonsumować na zimno w plenerze (czyli w pracy, na uczelni, w parku, i w jeszcze wielu innych miejscach ;))

Tylko uwaga: sałatka ma dość intensywny rybny zapach - nie każdemu pasuje! Biorąc sałatkę tuńczykową w plener należy mieć na uwadze dobro nosów ewentualnych współtowarzyszy.


Sałatka tuńczykowa z kuskusem

(na 4-5 porcje)

  • 1 szklanka kuskusu 
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • ewentualnie sól, pieprz do smaku

Kuskus zalewamy wrzątkiem w proporcjach (1:1) i odstawiamy na ok. 5 minut. Kiedy kuskus jest już gotowy, dodajemy tuńczyka z puszki razem z olejem. (Jeśli komuś nie pasuje posmak oleju od tuńczyka, można dodać odsączonego tuńczyka w sosie własnym i dodatkowo dołożyć trochę masła w momencie zalewania kuskusu wrzątkiem). Dodajemy również kukurydzę z puszki, mieszamy i możemy delektować się smakiem.
Niestety efekt końcowy, jest tak pociągający, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wszystko zniknęło, zanim zdążyłam dotrzeć z powrotem z aparatem, tak więc zdjęcie  dotrze do posta w okresie późniejszym. 

1 komentarz:

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...