piątek, 7 kwietnia 2017

Drugi przedstawiciel sezonu tortowego


Jako, że rozdział tortu na dwa warianty wyszedł całkiem spontanicznie i w dodatku wciąż jestem w posiadaniu jedynie prodiża (a w nim pieczenie - suszenie bezy jest raczej niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym.


Tort bezowy z masą cytrynową

  • podkłady bezowe (300g)
  • kilka małych bezików
masa cytrynowa:
  • 1 szklanka soku z cytryny 
  • skórka z dwóch cytryn
  • 1 1/4 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 75 g masła
  • 400 ml śmietany 30%
skórka cytrynowa:
  • 2 cytryny
  • 150 g cukru

Sok z cytryny wlewamy do garnuszka, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, cukier i masło. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i studzimy, by masa była ciepła (ale nie gorąca!). 
Do roztrzepanych w drugiej misce jajek wlewamy przestudzoną masę cytrynową. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnuszka. Ponownie podgrzewamy do momentu, gdy ta zgęstnieje i zacznie wrzeć. Po około minucie gotowania na średnim ogniu przelewamy do miski, przykrywamy powierzchnię masy folią (by zapobiec pojawieniu się "skórki" na powierzchni) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej jak masa poleżakuje w lodówce całą noc.
Śmietanę ubijamy na sztywni i z wyczuciem mieszamy z masą, by nie utracić puszystości.

Cytrynę przed użyciem porządnie szorujemy i parzymy wrzątkiem. Za pomocą obieraczki zdejmujemy wierzchnią warstwę skórki i kroimy w cieniutkie paseczki. Z obu cytryn wyciskamy sok. W garnuszku zagotowujemy sok z cytryny i cukier. Gdy zawartość odrobinę zgęstnieje wrzucamy paseczki z cytrynowej skórki i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i delikatnie ściemnieją. Wyciągamy je i rozkładamy na płaskiej powierzchni każdą z osobna, by wystygły.

Tort składamy przekładając blaty bezowe masą cytrynową. Dekorujemy skórką cytrynową i bezikami. Warto wstawić tort do lodówki (albo jeszcze lepiej zamrażalnika).




2 komentarze:

  1. A tam - mały gotowiec od czasu do czasu, to nie grzech!
    Tort cudny!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ bym to jadła :O tylko zrobić nie ma komu :P

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...