niedziela, 24 lutego 2019

Karmelowe LOVE


Walentynki już minęły. Ale jak już wcześniej wspominałam, serduszkowe klimaty są u mnie na porządku dziennym. I można śmiało powiedzieć, że Walentynki dla mnie trwają cały okrągły rok. Tak też dziś w roli głównej wystąpią kruche babeczki karmelowe w kształcie serduszek rzecz jasna. Ale... tym razem inne. Tym razem zaszalałam i zamiast zwykłego kruchego zrobiłam trochę „przeinaczone”. Zresztą - sami się przekonajcie!

Babeczki KarmeLOVE

Składniki na 12 sztuk:
Y 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
Y 120 g cukru trzcinowego dry demerara,
Y 200 g masła (tudzież margaryny),
Y 2 żółtka,
masa karmelowa:
Y 1 czekolada karmelowa,
Y 250g mascarpone,
Y orzechy nerkowca (2x tyle ile babeczek),
Y polewa karmelowa lub toffi,
Y dżem porzeczkowy (opcjonalnie)

Na stolnicy lub na blacie z mąki i cukru usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołeczek i za pomocą noża łączymy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodajemy żółtka i w miarę sprawnie zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, i wyklejamy nim foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy (mocno ugniecionym, a następnie rozprostowanym - przez co łatwiej będzie się układał) papierem do pieczenia i na wierzch wysypujemy kulki obciążające. U mnie w tej roli wystąpiła „dyżurna” sucha fasolka o drobnych nasionach - dokładniej dociska ciasto przy krawędziach, co przy niewielkich babeczkach jest bardzo istotne. Dzięki temu więcej nadzienia zmieści się w środku. ;)

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180i pieczemy wstępnie przez 15-20 minut (tzw. „ślepe pieczenie”). Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i wstawiamy na kolejne 20-30 minut, tak by ładnie się zarumieniły.  
W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą ustawiamy metalową miseczkę z czekoladą, tak aby nie dotykała wody, przykrywamy pokrywką i czekamy 5-10 minut). Czekolada karmelowa w odróżnieniu od klasycznej mlecznej, czy też gorzkiej, nie rozpływa się od razu, ale na pierwszy rzut oka cały czas trzyma formę. Staje się za to bardzo plastyczna i daje się łatwo rozetrzeć.

W drugiej misce rozcieramy serek mascarpone na puszystą masę i stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na dno babeczek wkładamy po jednym orzechu nerkowca i zalewamy je satysfakcjonującą nas ilością polewy karmelowej. Opcjonalnie wykładamy po łyżeczce dżemu porzeczkowego, zamiast orzecha z polewą, albo też razem - w takim przypadku dżem ląduje pod orzechem i polewą. Wszystko zależy od gustu.
Powstałą masę karmelową przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy odpowiednią porcję do każdej babeczki. Całość dekorujemy orzechami nerkowca.




22 komentarze:

  1. Ale fajnie wyglądają! Z chęcią zrobię takie swojemu ukochanemu - na pewno mu posmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają po prostu przepysznie! Zrobię swojemu facetowi, zasłużył na taki miły gest 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for sharing such a nice thinking, piece of writing is nice, thats why i have read it entirely

    OdpowiedzUsuń
  4. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
    I'm hoping to start my own blog soon but I'm a little lost on everything.
    Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
    There are so many options out there that I'm totally overwhelmed ..
    Any recommendations? Bless you!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, thank you for your opinion. I am very happy that you like it!

      In my opinion, free blog platforms are the best for the novice blogger.
      Once you have started and you feel that this is your vocation, you can always transfer your blog to your own paid domain.

      Usuń
  5. Babeczki wyglądają genialnie! Brakuje mi tylko w nich jakiegoś owoca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za "owoca" robi orzech, albo jak ktoś woli wersję opcjonalną - DŻEM. ;)

      Usuń
  6. Hi there! I could have sworn I've visited your blog before but after looking at many of the posts I realized it's new to me.
    Anyhow, I'm definitely pleased I stumbled upon it and I'll be book-marking it and
    checking back often!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello, just wanted to mention, I enjoyed this article.
    It was inspiring. Keep on posting!

    OdpowiedzUsuń
  8. It's amazing in support of me to have a site, which is valuable designed for my
    know-how. thanks admin

    OdpowiedzUsuń
  9. This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I
    have found something which helped me. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  10. Excellent post. Keep posting such kind of information on your
    page. Im really impressed by your site.
    Hey there, You have performed a great job. I'll certainly digg it
    and in my opinion recommend to my friends. I'm confident
    they will be benefited from this website.

    OdpowiedzUsuń
  11. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly
    useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid
    others like you helped me.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny blog. U mnie: najlepsze sposoby jak zdobyć premię, 600 i 200 zł za założenie konta, bony do sklepów internetowych i stacji paliw, zniżki 15% do restauracji w kraju i zagranicą oraz 4% na booking.com.

    OdpowiedzUsuń
  13. https://pomagam.pl/damiandrewnowski/


    dobrzy ludzie, błagam Was pomóżcie mojemu chłopakowi wrócić do zdrowia - to taki młody chłopak, każda nawet ta najmniejsza pomoc może Nam zmienić cały świat na lepsze. PROSZĘ, nie przechodźcie obojętnie obok tego wpisu. Internet ma wielką moc.

    OdpowiedzUsuń
  14. gdy widzę słodycze to kwiczę

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają kapitalnie, a jak w smaku? przekonamy się jużjutro :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie mogę się oprzeć aby wypróbować, super

    OdpowiedzUsuń
  17. Te babeczki wyglądają po prostu przepysznie! Muszę zrobić je samodzielnie w domu ^-^

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...