piątek, 22 kwietnia 2016

Brzoskwiniowa pyszność




Z okazji nadchodzącego weekendu i trochę z nadmiaru wolnego czasu zrobiłam torcik. 

A co? Czy to od razu trzeba jakiegoś mega ważnego wydarzenia, by można było się delektować tortem? 
Otóż nie! Dzień, jak co dzień też może być wyjątkowy, a chętnych do konsumpcji brzoskwiniowej pyszności jest wiele.



Brzoskwiniowy torcik z mascarpone
  •   5 galaretek brzoskwiniowych
  • 500 g serka mascarpone
  • 2,5 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki mleka,
  • podkład biszkoptowy
  • 2 puszki brzoskwiń
  • poncz: (1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, sok z cytryny do smaku)


2,5 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem.
Mascarpone rozetrzeć i stopniowo dodawać ostudzoną i jeszcze płynną czekoladę, a następnie tężejącą galaretkę.
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Kilka ładniejszych połówek odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i połączyć z masą.
Z wody, cukru i soku z cytryny przygotować poncz. Na dno tortownicy wyłożyć podkład biszkoptowy i nasączyć ponczem. Wyłożyć masę mascarpone oraz odłożone połówki brzoskwiń i wstawić do lodówki, by masa stężała na około 2 godziny.
W międzyczasie rozpuścić i ostudzić pozostałe 2,5 galaretki w 800 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać brzoskwinie na masie mascarpone i odstawić do całkowitego stężenia.



11 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Jaki rozmiar tortownicy?

effa pisze...

wszystko co z białą czekoladą biorę w ciemno!

Karolina pisze...

Wygląda lekko i apetycznie. W sam raz na wiosnę.

Anonimowy pisze...

Przy tym przepisie została użyta tortownica silikonowa o średnicy 23 cm.
Ale myślę, że standard 22 lub 24 cm też da podobny rezultat.

Ania pisze...

Wygląda zachęcająco :)

Faustyna pisze...

Wygląda smakowicie, a przygotowanie wydaje się dziecinnie proste. Na pewno spróbuję w wolnej chwili :)

Pięknie mieszkaj pisze...

dałabym świeże brzoskwinie, zawsze to mniej cukru :)

kursy menadżerskie pisze...

W sam raz przepis na upalne dni

Maciek pisze...

Czy to jest coś typu sernik na zimno?

Goshka pisze...

Oczywiście! Jest tu serek mascarpone, ale gdyby go wymienić na inny ser twarogowy też by wyszedł. Mascarpone po prostu podkreśla słodki smak.

Gabriela Borowiec pisze...

smakowite :)

Prześlij komentarz

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...