piątek, 22 kwietnia 2016

Brzoskwiniowa pyszność




Z okazji nadchodzącego weekendu i trochę z nadmiaru wolnego czasu zrobiłam torcik. 

A co? Czy to od razu trzeba jakiegoś mega ważnego wydarzenia, by można było się delektować tortem? 
Otóż nie! Dzień, jak co dzień też może być wyjątkowy, a chętnych do konsumpcji brzoskwiniowej pyszności jest wiele.



Brzoskwiniowy torcik z mascarpone
  •   5 galaretek brzoskwiniowych
  • 500 g serka mascarpone
  • 2,5 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki mleka,
  • podkład biszkoptowy
  • 2 puszki brzoskwiń
  • poncz: (1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, sok z cytryny do smaku)


2,5 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem.
Mascarpone rozetrzeć i stopniowo dodawać ostudzoną i jeszcze płynną czekoladę, a następnie tężejącą galaretkę.
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Kilka ładniejszych połówek odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i połączyć z masą.
Z wody, cukru i soku z cytryny przygotować poncz. Na dno tortownicy wyłożyć podkład biszkoptowy i nasączyć ponczem. Wyłożyć masę mascarpone oraz odłożone połówki brzoskwiń i wstawić do lodówki, by masa stężała na około 2 godziny.
W międzyczasie rozpuścić i ostudzić pozostałe 2,5 galaretki w 800 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać brzoskwinie na masie mascarpone i odstawić do całkowitego stężenia.



Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...