czwartek, 19 maja 2016

Ukraińskie klimaty



Za barszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha!
Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki.
Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój.
Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!!



Barszcz ukraiński

  • 500 g buraków
  • 700 g ziemniaków
  • ok. 500 g schabu z kością
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g boczku wędzonego
  • sok z cytryny 
  • śmietana 30%
  • sól


Buraki ugotować w skórkach, ostudzić i obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Schab pokrojony na plastry z marchewkami ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie już wystarczająco miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mniej więcej połowę  (lub 2/3) ziemniaków, marchewkę i schab przełożyć na talerz, a pozostałe w ziemniaki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak zagęszczonego płynu przełożyć z powrotem schab, ziemniaki, pokrojone w kostkę marchewki oraz starte buraki. Doprowadzić do wrzenia i dodać śmietankę kremówkę i sok z cytryny do smaku.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć do uzyskania skwarek. W przypadku, gdy boczek posiada jest mało tłusty można użyć dodatkowego tłuszczu (oleju bądź masła, co nam bardziej odpowiada). Gdy stopień wysmażenia skwarek nas satysfakcjonuje przelewamy razem z tłuszczem do barszczu, mieszamy i możemy podawać.

23 komentarze:

  1. Uwielbiam barszcz ukraiński, moja babcia robi przepyszny! ;D

    www.kwietniowaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię barszcz ukraiński :) Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam!
    Pozdrawiam
    www.rzeka-opowiesci.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Barszczyk, jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od tego wariantu moja chyba też! :)

      Usuń
  4. Gdybym tylko miała więcej czasu na gotowanie to za to danie chętnie bym się wzięła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tam słyszałam, że zupy robią się same! ;)

      Usuń
  5. Dobra z tego byłaby zupa krem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można powiedzieć, że to zupa "pół-krem"

      Usuń
  6. Ale bym zjadła teraz taki barszcz! Nieważne, że pora śniadaniowa! Barszcz na śniadanie też może być dobry! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc po składnikach musi być przepyszny, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ta wersja - bardziej niż tradycyjna ;) muszę kiedyś spróbować... jak Ukochanego się z domu pozbędę, bo mi nie tyka zup zabielanych i "za gęstych" :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystkie zupy z burakami!
    Twój zjem jak się zrobi zimniej- teraz zajadam się chłodnikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. spróbuję zrobić - może tym razem nic nie spalę :P
    Pozdrawiam,
    Posy z bibliotekaamarzen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię barszcz ukraiński :) ale u mnie dzisiaj taka gorzącz, że przydałby się chłodnik;)

    Paulina
    http://www.nalepiony-marketing.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie w domu to barszczyk ukraiński jest jak rosół w niedzielę, jak jest sezon na buraki to jak najczęściej

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja raczej nie przepadam za barszczem ukraińskim. Sama go nie robię, ale u kogoś jestem w stanie go skonsumować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie dzisiaj na stole gościł taki barszczyk :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. przepyszne zapraszam do mnie na bloga
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...