czwartek, 19 maja 2016

Ukraińskie klimaty



Za barszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha!
Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki.
Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój.
Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!!



Barszcz ukraiński

  • 500 g buraków
  • 700 g ziemniaków
  • ok. 500 g schabu z kością
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g boczku wędzonego
  • sok z cytryny 
  • śmietana 30%
  • sól


Buraki ugotować w skórkach, ostudzić i obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Schab pokrojony na plastry z marchewkami ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie już wystarczająco miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mniej więcej połowę  (lub 2/3) ziemniaków, marchewkę i schab przełożyć na talerz, a pozostałe w ziemniaki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak zagęszczonego płynu przełożyć z powrotem schab, ziemniaki, pokrojone w kostkę marchewki oraz starte buraki. Doprowadzić do wrzenia i dodać śmietankę kremówkę i sok z cytryny do smaku.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć do uzyskania skwarek. W przypadku, gdy boczek posiada jest mało tłusty można użyć dodatkowego tłuszczu (oleju bądź masła, co nam bardziej odpowiada). Gdy stopień wysmażenia skwarek nas satysfakcjonuje przelewamy razem z tłuszczem do barszczu, mieszamy i możemy podawać.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...