czwartek, 19 maja 2016

Ukraińskie klimaty



Za barszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha!
Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki.
Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój.
Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!!



Barszcz ukraiński

  • 500 g buraków
  • 700 g ziemniaków
  • ok. 500 g schabu z kością
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g boczku wędzonego
  • sok z cytryny 
  • śmietana 30%
  • sól


Buraki ugotować w skórkach, ostudzić i obrane zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Schab pokrojony na plastry z marchewkami ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie już wystarczająco miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mniej więcej połowę  (lub 2/3) ziemniaków, marchewkę i schab przełożyć na talerz, a pozostałe w ziemniaki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak zagęszczonego płynu przełożyć z powrotem schab, ziemniaki, pokrojone w kostkę marchewki oraz starte buraki. Doprowadzić do wrzenia i dodać śmietankę kremówkę i sok z cytryny do smaku.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć do uzyskania skwarek. W przypadku, gdy boczek posiada jest mało tłusty można użyć dodatkowego tłuszczu (oleju bądź masła, co nam bardziej odpowiada). Gdy stopień wysmażenia skwarek nas satysfakcjonuje przelewamy razem z tłuszczem do barszczu, mieszamy i możemy podawać.

23 komentarze:

kwietniowa na blogspocie pisze...

Uwielbiam barszcz ukraiński, moja babcia robi przepyszny! ;D

www.kwietniowaaa.blogspot.com

Sovbedlly pisze...

Bardzo lubię barszcz ukraiński :) Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam!
Pozdrawiam
www.rzeka-opowiesci.blogspot.com

Aneta Krzysztof Jokisz pisze...

Barszczyk, jedna z moich ulubionych zup :)

Brave pisze...

Gdybym tylko miała więcej czasu na gotowanie to za to danie chętnie bym się wzięła :D

Stylowo i Zdrowo pisze...

Dobra z tego byłaby zupa krem :D

Goshka pisze...

Można powiedzieć, że to zupa "pół-krem"

Goshka pisze...

Od tego wariantu moja chyba też! :)

Goshka pisze...

A ja tam słyszałam, że zupy robią się same! ;)

Zołza z kitką pisze...

Ale bym zjadła teraz taki barszcz! Nieważne, że pora śniadaniowa! Barszcz na śniadanie też może być dobry! ;)

Klaudia pisze...

Patrząc po składnikach musi być przepyszny, mniam!

Słodko Gorzkie Życie pisze...

Podoba mi się ta wersja - bardziej niż tradycyjna ;) muszę kiedyś spróbować... jak Ukochanego się z domu pozbędę, bo mi nie tyka zup zabielanych i "za gęstych" :D

blogierka pisze...

Uwielbiam wszystkie zupy z burakami!
Twój zjem jak się zrobi zimniej- teraz zajadam się chłodnikiem :D

Posy232 pisze...

spróbuję zrobić - może tym razem nic nie spalę :P
Pozdrawiam,
Posy z bibliotekaamarzen.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię barszcz ukraiński :) ale u mnie dzisiaj taka gorzącz, że przydałby się chłodnik;)

Paulina
http://www.nalepiony-marketing.pl/

Joanna Bojar pisze...

Wygląda pysznie!

Paznokcie Lublin pisze...

u mnie w domu to barszczyk ukraiński jest jak rosół w niedzielę, jak jest sezon na buraki to jak najczęściej

USA TV pisze...

A ja raczej nie przepadam za barszczem ukraińskim. Sama go nie robię, ale u kogoś jestem w stanie go skonsumować ;)

Basia pisze...

U mnie dzisiaj na stole gościł taki barszczyk :)

Teefury shirts pisze...

Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

Zbynio pisze...

fajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com

Zbynio pisze...

przepyszne zapraszam do mnie na bloga
http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

Białe zęby pisze...

smak dzieciństwa :)

zaproszenia ślubne pisze...

ależ bym teraz zjadła

Prześlij komentarz

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...