Dyniowy sezon w pełni, więc i ja zaczęłam dyniową przygodę. Oto pierwsza z propozycji.
- 2-4 nóżki z kurczaka
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 0,5 kg ziemniaków
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
Przygotować około 1 l wywaru z kurczaka.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę dyni ugotować do miękkości w przygotowanym wywarze i zmiksować. Wsypać pozostałą dynię i gotować jeszcze przez około 25-30 minut. Doprawić do smaku papryką, imbirem i solą.
Podawać posypane pestkami dyni.
Ja często używam mleczka kokosowego. W wersji "mięsnej" jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńmoże w końcu przekonam mojego M. do dyni
OdpowiedzUsuńdynia smaczna i pozywna, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym
OdpowiedzUsuńPrzyda się na chłodne wieczory :)
OdpowiedzUsuńtęskni mi się za dynią :(
OdpowiedzUsuńświetny przepis, uwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńA u mnie piękne obrodziła w zeszłym roku, narobiłam dżemów, a przepisu chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń