wtorek, 25 października 2016

Kremowo dyniowo


Dyniowy sezon w pełni, więc i ja zaczęłam dyniową przygodę. Oto pierwsza z propozycji.

Zupa krem z dyni z imbirem

  • 2-4 nóżki z kurczaka
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
Przygotować około 1 l wywaru z kurczaka.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę dyni ugotować do miękkości w przygotowanym wywarze i zmiksować. Wsypać pozostałą dynię i gotować jeszcze przez około 25-30 minut. Doprawić do smaku papryką, imbirem i solą. 
Podawać posypane pestkami dyni.


8 komentarzy:

  1. Ja często używam mleczka kokosowego. W wersji "mięsnej" jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. może w końcu przekonam mojego M. do dyni

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia smaczna i pozywna, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyda się na chłodne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tęskni mi się za dynią :(

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, uwielbiam krem z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A u mnie piękne obrodziła w zeszłym roku, narobiłam dżemów, a przepisu chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...