wtorek, 25 października 2016

Kremowo dyniowo


Dyniowy sezon w pełni, więc i ja zaczęłam dyniową przygodę. Oto pierwsza z propozycji.

Zupa krem z dyni z imbirem

  • 2-4 nóżki z kurczaka
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
Przygotować około 1 l wywaru z kurczaka.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę dyni ugotować do miękkości w przygotowanym wywarze i zmiksować. Wsypać pozostałą dynię i gotować jeszcze przez około 25-30 minut. Doprawić do smaku papryką, imbirem i solą. 
Podawać posypane pestkami dyni.


6 komentarzy:

Lenka pisze...

Ja często używam mleczka kokosowego. W wersji "mięsnej" jeszcze nie robiłam.

Odszkodowanie pisze...

może w końcu przekonam mojego M. do dyni

kswksw 121512 pisze...

dynia smaczna i pozywna, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym

Szablony Allegro pisze...

Przyda się na chłodne wieczory :)

betka pisze...

tęskni mi się za dynią :(

Agnieszka Motyl pisze...

świetny przepis, uwielbiam krem z dyni :)

Prześlij komentarz

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...