poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Tort Imieninowy po raz trzeci!



Tym razem dla Mamy. I specjalnie pod mamy gust, ponieważ jest entuzjastką maku. Mogłaby go dodawać zawsze i do wszystkiego. Długo myślałam nad tym jaki krem, byłby doskonałym uzupełnieniem biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko i mak - to jest TO o co mi chodziło!!! A solenizantka była wniebowzięta rezultatem. W końcu miała swój ukochany mak w torcie, który był poniekąd niemałą niespodzianką! ;D



Tort makowy z masą jabłkową

biszkopt makowy:
  • 6 jajek (białka + żółtka)
  • 150g cukru,
  • 120g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g maku
masa śmietanowo-jabłkowa:
  • 700 g obranych jabłek
  • 50 g cukru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny 

Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec mieszania dodać mak. Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem na patelni, aż jabłka zmiękną i zmiksować jest blenderem. Doprawić cynamonem, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnymi jabłkami.






2 komentarze:

  1. prawdziwy wielopiętrowy tort :) uwielbiam jabłka z cynamonem, więc jadłabym jak szalona

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...