Z okazji nadchodzącego weekendu i trochę z nadmiaru wolnego czasu zrobiłam torcik.
A co? Czy to od razu trzeba jakiegoś mega ważnego wydarzenia, by można było się delektować tortem?
Otóż nie! Dzień, jak co dzień też może być wyjątkowy, a chętnych do konsumpcji brzoskwiniowej pyszności jest wiele.
Brzoskwiniowy
torcik z mascarpone
- 5 galaretek brzoskwiniowych
- 500 g serka mascarpone
- 2,5 tabliczki białej czekolady
- 3 łyżki mleka,
- podkład biszkoptowy
- 2 puszki brzoskwiń
- poncz: (1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, sok z cytryny do smaku)
2,5 galaretki
rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z
mlekiem.
Mascarpone rozetrzeć
i stopniowo dodawać ostudzoną i jeszcze płynną czekoladę, a następnie tężejącą
galaretkę.
Brzoskwinie odsączyć
z syropu. Kilka ładniejszych połówek odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i
połączyć z masą.
Z wody, cukru i soku
z cytryny przygotować poncz. Na dno tortownicy wyłożyć podkład biszkoptowy i nasączyć
ponczem. Wyłożyć masę mascarpone oraz odłożone połówki brzoskwiń i wstawić do
lodówki, by masa stężała na około 2 godziny.
W międzyczasie rozpuścić
i ostudzić pozostałe 2,5 galaretki w 800 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć,
zalać brzoskwinie na masie mascarpone i odstawić do całkowitego stężenia.
2,5 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem.
Jaki rozmiar tortownicy?
OdpowiedzUsuńPrzy tym przepisie została użyta tortownica silikonowa o średnicy 23 cm.
UsuńAle myślę, że standard 22 lub 24 cm też da podobny rezultat.
wszystko co z białą czekoladą biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńWygląda lekko i apetycznie. W sam raz na wiosnę.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a przygotowanie wydaje się dziecinnie proste. Na pewno spróbuję w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńdałabym świeże brzoskwinie, zawsze to mniej cukru :)
OdpowiedzUsuńW sam raz przepis na upalne dni
OdpowiedzUsuńCzy to jest coś typu sernik na zimno?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Jest tu serek mascarpone, ale gdyby go wymienić na inny ser twarogowy też by wyszedł. Mascarpone po prostu podkreśla słodki smak.
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda.... muszę spróbować zrobić mojej dziewczynie z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie!
OdpowiedzUsuń