Dziś zamieszczam
obiecany drugi tort imieninowy. Tym razem troszkę zaszalałam i stworzyłam tort
piętrowy.
Tort
czekoladowy z masą wiśniową
biszkopt kakaowy:
- 4 jajka (białka + żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem kakaowy:
- 6 jajek (białka + żółtka)
- 18 łyżek cukru pudru (190 g)
- 6 łyżek kakao (36 g)
- 500 g masła
- (opcjonalnie 100 g spirytusu)
masa wiśniowa:
- 1galaretka wiśniowa
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- sok z cytryny
- cukier
- woda
- wiśnie z kompotu
- opakowanie drobnych bezów
Białka ubić na pianę, pod
koniec dodać cukier i żółtka. Następnie dodawać stopniowo mąki z proszkiem,
kakao i delikatnie wymieszać, by nie utracić objętości. Piec w temp. 180°C ok.
40 minut.
Białka ubić i dodawać stopniowo cukier,
kakao i żółtka. Masło utrzeć na pianę i dodawać powoli masę jajeczną.
Galaretkę
rozpuścić w połowie ilości zalecanej gorącej wody, czyli w 1,5 szklanki. Odstawić
do wystygnięcia i wstępnego zżelowania. Masło utrzeć na pianę z cukrem pudrem i
stopniowo wlewać żelującą już galaretkę.
(Drobna uwaga: jeśli ucieramy
krem mikserem należy użyć najniższych obrotów, bo masa może się zważyć)
Biszkopt przekroić na trzy blaty i każdy z
nich naponczować. Pierwszy posmarować kremem i powciskać delikatnie bezy.
Ułożyć drugi blat biszkoptowy i posmarować masą wiśniową. Powciskać w masę
wiśnie z kompotu.
Ułożyć trzecią blat biszkoptowy i posmarować kremem wierzch i
boki tortu. Udekorować masą wiśniową za pomocą szprycy.
Ja dodatkowo
upiekłam też mały biszkopt w kształcie serduszka, który przełożyłam masą wiśniową,
dzięki czemu uzyskałam tort piętrowy.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjadłabym...
OdpowiedzUsuńCudowny tort! Nie dość, że ogromny, to jeszcze caaaaaaały z czekolady <3 Dajcie mi go, niech te kilkadziesiąt tysięcy kalorii wejdzie do mojego żołądka, nie pożałuję :)
OdpowiedzUsuń