Na dziś miałam małe, można powiedzieć zleconko, by stworzyć dwa torty. Kto jest wtajemniczony, ten wie, o co chodzi. Oba torty utrzymane w podobnych klimatach wyglądały i smakowały jednak całkiem odmiennie. Dziś pierwszy z nich.
Tort czekoladowo-wiśniowy
biszkopt kakaowy:
- 4 jajka (białka + żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem kakaowy:
- 6 jajek (białka + żółtka)
- 18 łyżek cukru pudru (190 g)
- 6 łyżek kakao (36 g)
- 500 g masła
- (opcjonalnie 100 g spirytusu)
- słoik dżemu wiśniowego
- wiśnie z kompotu
Białka ubić na pianę, pod
koniec dodać cukier i żółtka. Następnie dodawać stopniowo mąki z proszkiem
kakao i delikatnie wymieszać by nie utracić objętości. Piec w temp. 180°C ok.
40 minut.
Białka ubić i dodawać stopniowo cukier,
kakao i żółtka. Masło utrzeć na pianę i dodawać powoli masę jajeczną.
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy
posmarować dżemem, przełożyć kremem. Ułożyć drugi blat biszkoptowy i posmarować
kremem. Powciskać w krem wiśnie z kompotu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz