piątek, 1 kwietnia 2016

Tortowo Imieninowo



















Na dziś miałam małe, można powiedzieć zleconko, by stworzyć dwa torty. Kto jest wtajemniczony, ten wie, o co chodzi. Oba torty utrzymane w podobnych klimatach wyglądały i smakowały jednak całkiem odmiennie. Dziś pierwszy z nich.


Tort czekoladowo-wiśniowy
biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka (białka + żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

krem kakaowy:

  • 6 jajek (białka + żółtka)
  • 18 łyżek cukru pudru (190 g)
  • 6 łyżek kakao (36 g)
  • 500 g masła
  • (opcjonalnie 100 g spirytusu)


  • słoik dżemu wiśniowego
  • wiśnie z kompotu


Białka ubić na pianę,  pod koniec dodać cukier i żółtka. Następnie dodawać stopniowo mąki z proszkiem kakao i delikatnie wymieszać by nie utracić objętości. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.

Białka ubić i dodawać stopniowo cukier, kakao i żółtka. Masło utrzeć na pianę i dodawać powoli masę jajeczną.

Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy posmarować dżemem, przełożyć kremem. Ułożyć drugi blat biszkoptowy i posmarować kremem. Powciskać w krem wiśnie z kompotu.


Ułożyć trzeci blat, posmarować boki tortu oraz wierzch i udekorować tort według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...