wtorek, 8 marca 2016

Klopsiki w sosie śmietankowym


Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam klopsiki. A te gotowane i podane z dużą ilością sosu śmietankowego, z ziemniakami i marchewką z jabłkiem, to jest coś, czego nie odmówię.


Klopsiki w sosie śmietankowym z siemieniem lnianym

·     400 g mięsa mielonego
·     1 sucha bułka
·     mleko
·     1 jajko
·     1-2 łyżki majeranku
·     ok. 5 łyżek siemienia lnianego
·     1-2 łyżki mąki
·     1-2 łyżki śmietany
·     1-2 listki laurowe
·     2-3 ziela angielskie
·     sól, pieprz


Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać bułkę, jajko, majeranek, połowę siemienia lnianego, sól i pieprz. Dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę. Formować kulki mocząc ręce w wodzie i obtoczyć je w mące. Gotować w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim przez około 30 min. Zagęścić powstały sos mąką, dodać śmietanę i pozostałe siemię lniane. 

2 komentarze:

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...