Jabłecznik
- 13 łyżek mąki
- 250 g masła
- 4 jajka (białka + żółtka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg kwaśnych jabłek
- szklanka cukru
Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku.
Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.
Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
* Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych ma on pojemność 3,5 litra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz