niedziela, 6 marca 2016

Jabłkowe westchnienie


Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo.



Jabłecznik


  • 13 łyżek mąki
  • 250 g masła
  • 4 jajka (białka + żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • szklanka cukru

Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku.
Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta. 
Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




* Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych ma on pojemność 3,5 litra. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...