Wprawdzie post miał się ukazać wczoraj, ale z powodu wystąpienia problemów technicznych ukazuje się dopiero dziś.
To, że u mojego boku chwilowo drugiej połówki brak, wcale nie przeszkadzało mi celebrować owego święta. W tym roku z tej właśnie okazji zrobiłam tartę z masą z serka mascarpone i gorzkiej czekolady.
Tarta z masą z mascarpone
ciasto kruche:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
masa mascarpone:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 500 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki mleka,
- dżem porzeczkowy,
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. (możemy też wylepić formę i razem z nią odstawić do leżakowania). Spód ponakłuwać widelcem wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka, gdy już się rozpuści i przestygnie, miksujemy serek mascarpone i stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Upieczony i przestudzony spód smarujemy dżemem i przekładamy masą mascarpone. Wygładzamy powierzchnię, dekorujemy i wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz