Z okazji dzisiejszego Święta Trzech Króli zrobiłam
przepyszną struclę makową.
Strucla makowa
ciasto drożdżowe:
·
1 kg mąki
·
250 g masła
·
300-350 g cukru,
·
80 g drożdży
·
6-7 żółtek
·
ok.450 ml mleka
·
cukier waniliowy
·
jajka do smarowania ciasta (mogą
być białka pozostałe z robienia ciasta)
masa
makowa:
·
500 g maku,
·
250 g cukru,
·
40 g masła,
·
4 łyżki miodu,
·
po ok. 50 g rodzynek, skórki
pomarańczowej, migdałów, orzechów,
·
cukier waniliowy,
·
2 białka,
Ciasto:
Drożdże
rozpuszczamy z małą ilością ciepłego mleka, łyżką mąki oraz cukru i odstawiamy
do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Masa
makowa:
Białka
ubijamy na sztywną pianę. Mak gotujemy w mleku i schłodzony trzykrotnie
mielimy. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i
ubite białka.
Masę i ciasto dzielimy 3 lub 4 części.*
Gotową
masę rozkładamy na rozwałkowanym na prostokąt cieście, nie smarując brzegu i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy
rozbełtanym jajkiem lub samym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40
minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Gotowe i wystudzone strucle posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania, np lukrem (przepis tutaj).
* W
piekarniku o szerokości 60 cm na blaszce ładnie mieszczą się 4 strucle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz