środa, 6 stycznia 2016

Makowe zakończenie świątecznego ucztowania

Z okazji dzisiejszego Święta Trzech Króli zrobiłam przepyszną struclę makową.


Strucla makowa


ciasto drożdżowe:
·        1 kg mąki
·        250 g masła
·        300-350 g cukru,
·        80 g drożdży
·        6-7 żółtek
·        ok.450 ml mleka
·        cukier waniliowy
·        jajka do smarowania ciasta (mogą być białka pozostałe z robienia ciasta)

masa makowa:
·        500 g maku,
·        250 g cukru,
·        40 g masła,
·        4 łyżki miodu,
·        po ok. 50 g rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów,
·        cukier waniliowy,
·        2 białka,

Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z małą ilością ciepłego mleka, łyżką mąki oraz cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak gotujemy w mleku i schłodzony trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i ubite białka.

Masę i ciasto dzielimy 3 lub 4 części.*

Gotową masę rozkładamy na rozwałkowanym na prostokąt cieście, nie smarując brzegu i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem lub samym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Gotowe i wystudzone strucle posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania, np lukrem (przepis tutaj).

* W piekarniku o szerokości 60 cm na blaszce ładnie mieszczą się 4 strucle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...