W tym roku Sylwestra spędzałam w domu. Z tej właśnie okazji postanowiłam zrobić pyszne i chrupiące rogaliki piwne.
Pijane Rogaliki (lub Paszteciki)
- 1/2 szklanki piwa
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
dodatkowo w wariancie na słodko:
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
nadzienie:
w zasadzie może być dowolne - u mnie tym razem w tej roli wystąpiły powidła i orzechy włoskie.
Na stolnicę usypujemy mąkę (i cukier waniliowy jeśli robimy rogaliki ze słodkim nadzieniem), robimy dołeczek i ostrożnie wlewamy rozpuszczony i ostudzony tłuszcz razem z piwem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy zawinięte w woreczku foliowym do lodówki (najlepiej na całą noc).
Po leżakowaniu w lodówce wyjmujemy ciasto i wałkujemy. Wycinamy trójkąty i na szerszym końcu układamy nadzienie. Zawijamy zgrabne rogaliki i układamy na blasze. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Ciekawy przepis. Piwo jasne czy ciemne?
OdpowiedzUsuńPiwo jasne :-)
Usuń