piątek, 1 stycznia 2016

Sylwestrowe szaleństwo


W tym roku Sylwestra spędzałam w domu. Z tej właśnie okazji postanowiłam zrobić pyszne i chrupiące rogaliki piwne.


Pijane Rogaliki (lub Paszteciki)

  • 1/2 szklanki piwa
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny 
dodatkowo w wariancie na słodko:
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
nadzienie: 
w zasadzie może być dowolne - u mnie tym razem w tej roli wystąpiły powidła i orzechy włoskie.

Na stolnicę usypujemy mąkę (i cukier waniliowy jeśli robimy rogaliki ze słodkim nadzieniem), robimy dołeczek i ostrożnie wlewamy rozpuszczony i ostudzony tłuszcz razem z piwem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy zawinięte w woreczku foliowym do lodówki (najlepiej na całą noc).
Po leżakowaniu w lodówce wyjmujemy ciasto i wałkujemy. Wycinamy trójkąty i na szerszym końcu układamy nadzienie. Zawijamy zgrabne rogaliki i układamy na blasze. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.




2 komentarze:

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...