wtorek, 8 lipca 2014

Truskawkowe risotto


Z racji, że sezon truskawkowy w pełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko.

Na 2 porcje:

  • 1 torebka ryżu 100 g
  • 300 g truskawek
  • łyżeczka masła 
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka śmietany (ja w ostateczności nie dodałam, a i tak było pyszne)
  • szczypta soli (do gotowania ryżu)
  1. Ryż gotujemy 15-20 minut w osolonej wodzie. Jeśli ktoś woli, może ugotować ryż metodą na sypko, zalewając opłukany ryż wodą w proporcjach 1:2 (czyli dla zobrazowania: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody). Po ugotowaniu ryżu dodajemy łyżeczkę masła.
  2. Truskawki płuczemy, miksujemy i słodzimy do smaku. Gotowym truskawkowym musem polewamy ryż. Dekorujemy łyżeczką śmietany i gotowe.
Smakuje równie wyśmienicie na ciepło jak również i na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...