Przepis na podobne danie znalazłam przez przypadek w sieci. Zamieściła go moja znajoma na jednym z portali. W oryginale soczewica była czerwona, ale z racji, że w domu miałam akurat jedyni zieloną jej odmianę i nie wszystkie składniki, jedynie zainspirowałam się tym przepisem i powstało zupełnie nowe danie.
Dal z soczewicy z dynią
na 4-6 porcji (1 porcja ok. 350 kcal)
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- ok 700 g dyni
- 500 ml mleka kokosowego
- 500 ml wody
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2-3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2-1 cebula
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
Soczewicę zalać wodą i
wypłukać. Powtórzyć czynność dwukrotnie. Zalać raz jeszcze i odstawić na
godzinę. Odcedzoną soczewicę przesypać do garnka i zalać połową mleka
kokosowego i połową wody lub bulionu. Posolić, doprawić kurkumą, ostrą papryką
i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, po czym odstawić z ognia.
Dynię obrać i pokroić w
kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć przez około 10 minut. Pod koniec
dodać imbir, czosnek i cebulę. Dosolić do smaku. Dodać resztę mleka i wody lub
bulionu i zagotować. Połączyć z soczewicą i gotować jeszcze 10 minut. Na sam
koniec wsypać posiekany pęczek kolendry lub pietruszki.
pożywne i pyszne danie!
OdpowiedzUsuń