czwartek, 30 października 2014

Moja tarta urodzinowa


Od moich urodzin minęło trochę czasu. Jednak dopiero niedawno wróciłam na dobre do blogosfery i dopracowałam tego posta. Robienie tarty było przewidziane jako jeden element przyjęcia niespodzianki.

Wiedziałam wprawdzie, gdzie jedziemy, ale byłam przekonana, że Ten Dzień zakończy się jakimś tam ciastkiem z cukierni i gorzką herbatą, względnie dla innych kawą z dużą ilością mleka (robioną oczywiście moimi rękami, bo taka smaczniejsza ;)). Jakież było moje zaskoczenie, kiedy po przyjeździe na miejsce, na stole wylądowały potrzebne składniki. A jako że pieczenie to jedna z moich ulubionych czynności, wzięłam się z chęcią za robotę. I oto co powstało.


Tarta na wytrawnie

  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mały brokuł
  • pół cebuli
  • 2 małe papryki czerwone
  • żółtego sera
  • 2 jajka 
  • 250 g śmietany
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek pietruszki
Z mąki, masła i jajka ze szczyptą soli zagniatamy kruche ciasto. Gdy już to zrobimy, wkładamy je do lodówki w woreczku foliowym. Następnie, po około godzinie wyklejamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy, aby zbytnio nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut - do momentu, aż się zarumieni. Ściągamy papier i zostawiamy do przestygnięcia.
Warzywa myjemy i kroimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach łączymy z roztrzepanym jajkiem i śmietaną. Warzywa rozkładamy na podpieczonym spodzie i zalewamy przygotowaną masą jajeczno-serową. Ponownie zapiekamy przez kolejne 20-30 minut. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna tarta i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm zrobiłaś mi smaka! Coś tak czuję, że dzisiaj będę ją mieć na obiad

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...