sobota, 9 sierpnia 2014

Grillowe dopełnienie



We czwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy mięsnego wypełnienia grillowego menu na stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo na serduchu. Z racji, że pomysł wyszedł spontanicznie w przepisie brak jest konkretnych ilości.




Ziemniaczki a'la Witalik 


  • ziemniaki
  • boczek
  • Vegeta Natur do dań z ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • suszone pomidory w oleju
  • oliwa

Ważne, aby ziemniaki były z odmiany nadającej się do pieczenia na grillu, czyli raczej mączyste.
Ziemniaki myjemy szczoteczką. Kroimy ziemniaki na pół i kładziemy na tacce do grillowania. Na każdej połówce układamy cienko pokrojone plasterki boczku, wielkością dopasowane do rozmiaru ziemniaków. Posypujemy przyprawą i na każdy kładziemy odrobinę (drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę) czosnku. Na części lub na wszystkich kładziemy po suszonym pomidorku i skrapiamy czystą oliwą lub olejem od pomidorków. Owijamy tackę z ziemniakami folią aluminiową, umieszczamy na grillu i cierpliwie czekamy, aż będą gotowe.
Efekt końcowy wart jest czekania...





2 komentarze:

  1. Thanks for a marveelous posting! I really enjoyed reading it, you will be
    a great author. I will make certain to bookmark your blog and may come back someday.
    I want to encourage that you continue your great job,
    hage a nice day!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...