niedziela, 24 sierpnia 2014

Babeczkowa sobota




Pora weekendu to czas, w którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w sobotę. Posiłek złożony z dwóch dań i deser. Jednak nie o daniach, lecz o tymże właśnie deserze będzie ten post.
Otóż na deser były pyszne babeczki z owocami. Niby proste, ale jakże smaczne.


BABECZKI Z OWOCAMI

  • korpusiki do babeczek (u mnie było ich 24 sztuki)

Tym razem poszłam na lenia i wykorzystałam korpusiki z supermarketu, ale można zrobić je samemu (przepis tutaj), kształt w zasadzie obojętny. Mogą być pieczone w foremkach o jakimkolwiek kształcie (równie dobrze mogą być to foremki do muffinek :)). 
Po zagnieceniu ciasta i odstawieniu go na leżakowanie, wylepiamy nim foremki i pieczemy ok. 10-15 minut do zarumienienia w 180 st. 

krem:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kostki masła (100 g) + 3 czubate łyżki
  • 6 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy (16 g)
owoce:
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1-2 nektarynki
Budyń ugotować w wodzie z dodatkiem 3 łyżek masła i cukru z cukrem wanilinowym. Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać po jednej łyżce  wystudzony budyń.
Na babeczki nakładać krem budyniowy i udekorować owocami. 
Ewentualnie można babeczki pokryć glazurą do ciasta.

















I ważna sprawa: babeczki "składać" należy możliwie krótko przed podaniem. I co równie ważne krem budyniowy włożony do lodówki lubi się zważyć, więc warto tego unikać.



Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...