Wzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko mąka i cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt rabarbarem, kupionym w przypływie natchnienia, by powspominać czasy dzieciństwa.
Rabarbarowy Leniwiec
- do 150 g rabarbaru
- 180 g masła
- 250 g mąki
- 130 g cukru
- cukier gruboziarnisty
Z zimnego masła, mąki i cukru ucieramy ręcznie kruszonkę. Natłuszczoną i wysypaną mąką lub tartą bułką formę (u mnie była to forma o średnicy 25 cm, ale równie dobrze może być ona mniejsza - wtedy warstwa kruszonki będzie troszkę grubsza) wysypujemy kruszonką i rozkładamy równomiernie obrany i pokrojony rabarbar. Całość posypujemy z wyczuciem cukrem gruboziarnistym lub perlistym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut - co jakiś czas sprawdzając, czy nasze "ciasto" zbytnio się nie zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz