Już wcześniej pisałam, o moim prezenciku od mamy w postaci wykrawaczek do ciasteczek w kształcie serduszka z dziurką. Również za sprawą mojej rodzicielki w moje ręce wpadł przepis, który zainspirował mnie do urozmaicenia moich ciasteczek innymi wariantami.
CIASTECZKA CZARNO-BIAŁE
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
- Ciasto wykonane według tego przepisu, dzielimy na dwie względnie równe części. Następnie do jednej z nich dodajemy kakao i mleko. (dużo łatwiej jest podzielić sobie składniki przed wyrabianiem i od razu do jednej połowy dodać mleko oraz kakao, ale wymieszanie gotowego ciasta, które już leżakowało w lodówce też jest wykonalne - sprawdziłam ;P). Z wyrobionego formujemy kule, owijamy folią i wstawiamy na godzinę (lub dłużej) do lodówki.
- Po leżakowaniu wyjmujemy ciasto, wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wycinamy ciasteczka z ciasta jasnego i ciemnego. (Gdy nie mamy takiej foremki jak moja, bierzemy dwie foremki różnej wielkości, takie by mniejsza mieściła się ze sporym zapasem w obwodzie większej).
- Gdy już mamy powycinane ciasteczka, zamieniamy ich środki miejscami tak, by wyszedł dwukolorowy miks ciasteczkowy. Po ułożeniu na blasze delikatnie dociskamy brzegi obu ciastek łącząc je i pieczemy ok. 10 min w temp.180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz