wtorek, 11 października 2022

KLIMATÓW DYNIOWYCH SEZON DRUGI

Jesienny klimat na dobre zagościł również w mojej kuchni. Dynia rządzi w niej po całości i zagościła w wielu przepisach na przetwory, czy też innych potrawach. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na niesamowity mus doskonały do wielu potraw na słodko. Ja uwielbiam łączyć go z naleśnikami, ale wierzę, że i Wy znajdziecie na niego własne zastosowanie.

Mus dyniowo-jabłkowy

Składniki:

© 2 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)

© 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)

© 2-3 żel-fixy 3:1

© sok z jednej pomarańczy

© sok z 3 cytryn

© Ok.600 g cukru (lub ksylitolu)

© ½-¾ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Dynię i jabłka zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Po tym czasie miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Dodajemy żel-fix i zagotowujemy dodając sok z pomarańczy i cytryn. Doprawiamy cynamonem, wsypujemy cukier (lub ksylitol), mieszamy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wysterylizowanych (wygotowanych) słoików. Zamykamy i ustawiamy do góry dnem do czasu aż wystygną. I możemy cieszyć się pysznym musem w jesienno-zimowe dni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...