Dziś drugi w tym sezonie dyniowy przepis. Po musie przyszedł czas na dżem dyniowy. Przepyszny pasuje nie tylko do dań na słodko, lecz również może zostać użyty jako dodatek do mięs.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
© ok. 2,5 kg dyni pokrojonej w kostkę,
© 8 pomarańczy,
© 2 szklanki wody,
© 1-2 łyżeczki imbiru
© ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Dynię przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do momentu, gdy będzie względnie miękka. Pomarańcze porządnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę (w zależności od preferencji można zetrzeć na drobnych oczkach, zesterem lub też ściąć wierzchnią warstwę obieraczką o jarzyn i pokroić w cieniutkie paseczki)
Następnie wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do podgotowanej dyni i gotować do całkowitej miękkości i zredukowania gęstości. Pod koniec gotowania dołożyć wcześniej startą skórkę pomarańczową (ilość zależna od preferencji - ja dałam z całości i jestem bardzo zadowolona) i ewentualnie dosłodzić.
B Bez dosładzania jest to nie tylko doskonały dżem, ale również sprawdza się jako dodatek do mięs o lekko słodkawym smaku i aksamitnej konsystencji.
Taki drzemik chętnie bym przygotowała, ale końcówka ciąży nie jest dobrym momentem na kulinarne wyczyny
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam krem z dyni.
OdpowiedzUsuńLubię latem otwierać te słoiczki pełne pyszności i przypominać sobie złotą jesień :)
OdpowiedzUsuń