piątek, 14 października 2022

DRUGIEGO SEZONU DYNIOWEGO CIĄG DALSZY

Dziś drugi w tym sezonie dyniowy przepis. Po musie przyszedł czas na dżem dyniowy. Przepyszny pasuje nie tylko do dań na słodko, lecz również może zostać użyty jako dodatek do mięs.

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

© ok. 2,5 kg dyni pokrojonej w kostkę,

© 8 pomarańczy,

© 2 szklanki wody,

© 1-2 łyżeczki imbiru

© ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie:

Dynię przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do momentu, gdy będzie względnie miękka. Pomarańcze porządnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę (w zależności od preferencji można zetrzeć na drobnych oczkach, zesterem lub też ściąć wierzchnią warstwę obieraczką o jarzyn i pokroić w cieniutkie paseczki)

Następnie wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do podgotowanej dyni i gotować do całkowitej miękkości i zredukowania gęstości. Pod koniec gotowania dołożyć wcześniej startą skórkę pomarańczową (ilość zależna od preferencji - ja dałam z całości i jestem bardzo zadowolona) i ewentualnie dosłodzić.


B Bez dosładzania jest to nie tylko doskonały dżem, ale również sprawdza się jako dodatek do mięs o lekko słodkawym smaku i aksamitnej konsystencji.

2 komentarze:

  1. Taki drzemik chętnie bym przygotowała, ale końcówka ciąży nie jest dobrym momentem na kulinarne wyczyny

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...