poniedziałek, 23 czerwca 2014

Rabarbarowe coś z niczego

Wzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko mąka i cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt rabarbarem, kupionym w przypływie natchnienia, by powspominać czasy dzieciństwa.

Rabarbarowy Leniwiec

  • do 150 g rabarbaru
  • 180 g masła
  • 250 g mąki
  • 130 g cukru
  • cukier gruboziarnisty
Z zimnego masła, mąki i cukru ucieramy ręcznie kruszonkę. Natłuszczoną i wysypaną mąką lub tartą bułką formę (u mnie była to forma o średnicy 25 cm, ale równie dobrze może być ona mniejsza - wtedy warstwa kruszonki będzie troszkę grubsza) wysypujemy kruszonką i rozkładamy równomiernie obrany i pokrojony rabarbar. Całość posypujemy z wyczuciem cukrem gruboziarnistym lub perlistym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-40 minut - co jakiś czas sprawdzając, czy nasze "ciasto" zbytnio się nie zrumieniło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...